Psoas: leven vanuit je inner core

Wie ben jij in je binnenste kern? Wat weerhoudt je ervan dat te vinden? Wat is die psoas en wat heeft het onderbewuste daar mee te maken?

De psoasspieren, diep liggend in je onderrug, zijn bij uitstek geschikt om jouw ziel in de materie te ontvangen en op aarde te laten landen. Steeds meer je ervaringen en kennis gaan belichamen, zodat je het niet alleen verstandelijk begrijpt, maar werkelijk incorporeert en leeft. Als je meer leeft vanuit je lijf en je kern -je inner core-, vergroot en versnel je jouw zelfinzicht, en ga je letterlijk en figuurlijk anders in het leven staan.

Wie ben jij in de kern?

We doen verschillende zittende, staande en liggende oefeningen, zodat je de zachtheid en kracht van een ontspannen psoas gaat ervaren. Wat je in de les meemaakt, toets je aan je alledaagse leven: wanneer verstijf ik, wat maakt dat ik me wel of niet kan
ontspannen, welke neigingen heb ik en hoe ga ik daar mee om? Zo groeit je zelfinzicht, samen met de mogelijkheid om meer en meer te kunnen ontspannen.

Je ontwikkelt meer rugbewustzijn en dat heeft als gevolg dat je dicht bij jezelf blijft, je je minder snel geraakt voelt of niet meer met alle winden meewaait. Je kunt steeds beter achter jezelf staan en de wereld vanuit jezelf tegemoet treden. Werk je met de psoas, dan ga je letterlijk en figuurlijk anders in het leven staan.

‘Psoas: leven vanuit je inner core’ is bij uitstek een serie voor jou als je een open instelling hebt en zin in een ontdekkingsreis. Als je jezelf kunt waarnemen van binnenuit, dan kun je het leven in zachtheid krachtig tegemoet treden.


“We are here

o

but we have no sense

o

of being here”

o

Liz Koch

o


o

o

Hamvraag

Waarom lees je deze pagina? Misschien voel je ergens dat het ook anders kan; of moet. En misschien ben je gewoon nieuwsgierig of wil je meer weten. Dat is de beste houding om op onderzoek uit te gaan. Als je ooit besloten hebt om niet meer te voelen, dan voel je ook de fijne dingen minder. Als je niet aanwezig durft te zijn, wat kun je dan neerzetten? Als je je lijf niet werkelijk bewoont, dan is het makkelijk voor anderen om jou van je sokken te blazen. Of je zet je bij voorbaat al schrap, met als gevolg dat je permanent stijf staat van de spanning en dat je houding in alles verdedigend of aanvallend te noemen is. En is dat wie jij in de kern bent?

Er echt durven zijn. Aanwezig en bewust van wat er gebeurt in je lijf. Dat maakt dat je jouw geboorterecht inneemt. Dat jij dit stukje aarde bewoont en bezielt. De psoas is het centrum van jouw Zijn. Het is mijn wens dat je je thuis voelt in je diepste kern, in jouw inner core. Zodat je van daaruit de wereld kunt ervaren, beslissingen nemen en vormgeven. En dat is heel natuurlijk en krachtig. Je bent het alleen verleerd. Je bewoont een capabel en volwassen lichaam. Je hebt de leeftijd om je eigen weg te gaan. En ik zal eerlijk zijn de weg is niet altijd leuk. Maar het leidt je wel naar meer ontspanning, meer plezier en meer van jouw prachtige zelf. Ik zie er nu al naar uit je daarin te zien.

O

Wat kun je verwachten?

 • op ontdekkingsreis in je eigen systeem
 • een veilige plek om het leven te ervaren
 • (dieper) leren voelen, zowel met je zintuigen als je emoties
 • meer gevoelsbewustzijn
 • meer rugbewustzijn
 • meer zelfinzicht
 • je lichaam gaat (weer) ervaren hoe het is om in de diepte te ontspannen
 • meer rust in je lichaam en emoties en daardoor beter de werkelijkheid ervaren
 • minder identificatie met je denkbeelden
 • meer jezelf kunnen zijn
 • jezelf waarnemen van binnenuit, zodat je in zachtheid krachtig het leven tegemoet
  treden kunt
 • landen in je lijf en op de aarde
 • belichamen wat je misschien al kent en wat je hier hoort
 • kennis over de psoasspier vanuit de Healing Tao en de zienswijze van Liz Koch
 • kennis over het onderbewuste en onbewuste patronen vanuit het Clarity Proces

o

Onderzoek in jezelf

Psoas en het onderbewuste

Ik deel de kennis van de psoas en het fysieke lijf die heb opgedaan bij Inge Maassen (vanuit de Healing Tao) en van Liz Koch (vanuit zeer diverse achtergronden). En ik verweef er informatie en inzichten door van Taetske Kleijn uit het Clarity Proces (over de kracht van het onderbewuste, hardnekkige patronen en onbewuste drijfveren). Je ontvangt nu en dan wat theorie om eea beter te kunnen plaatsen, maar de nadruk ligt op het zelf ervaren.

Dit is geen quick fix, maar een doorgaand onderzoek in jezelf. Ik nodig je uit tot dit zelf-onderzoek. En daarom zijn beide series los van elkaar te volgen, want er valt eindeloos veel te ervaren en te verdiepen in je lichaam. Het mooiste is, dat je gaat belichamen wat je leert en ontdekt. En dat kost tijd en aandacht. En dat levert heel mooie dingen op. Dus schrijf je in en ga op ontdekkingsreis in jezelf.

Ik hoop je snel te zien,
Akki

o

Praktisch

DATA
(instromen is mogelijk na overleg)

22 en 29 jan., 5, 12 en 26 febr., 4, 11, 18 en 25 mrt, 8, 15 en 22 apr., 3, 10, 17 en 24 juni

TIJD
maandagen, 09.30-11.00 uur

LOCATIE
Academ
Graaf Jan van Nassaustraat 8-A, Rotterdam

PRIJS
460 euro (16 lessen)

Aanmelden: telefonisch of per mail

Lees hier meer ervaringen van deelnemers.

P.S. Als je werkelijk rugproblemen hebt, ga dan naar een arts of fysiotherapeut of overleg even met me vooraf.

o

Vriendelijk tempo

De zon en de regen met je aandacht vangen op je huid. Pijn en plezier ervaren in je lichaam.

Voelen wat het doet als een ander je iets zegt; iets liefdevols kan even pijnlijk aanvoelen als iets kwetsends. Als we ooit -bewust of onbewust hebben besloten om niet meer te voelen, dan schakelen we daarmee al het voelen af. De dingen die niet fijn zijn en ook de dingen die wel fijn zijn. Je lichaam met aandacht bewonen is de sleutel tot een voller en plezieriger leven.

Eerlijkheid gebied te zeggen, dat meer voelen niet altijd ook leuker is. Als je jarenlang je gevoel bewust of onbewust hebt uitgeschakeld, ga je de prettige dingen beter voelen en ook de vervelende dingen. Op fysiek en emotioneel gebied. Is dat fijn? Niet altijd. Is dat erg? Nee. Sterker nog, ik denk dat het een goed teken is: wat nu -bewust!- aan de oppervlakte komt, kan het licht zien en daarmee smelten. Wat jaren lang strak gespannen was, voelt bij ontspanning soms ronduit pijnlijk. Dit is een proces naar een natuurlijker staat. En ook: ontspannen kan best spannend zijn.

We nemen het stapje voor stapje. De geest is zo snel als het licht. Het lichaam houdt een aardser tempo aan. En het onderbewuste wil soms helemaal niet (mee)bewegen. Met al deze lagen houden we rekening. We gaan zo snel of zo langzaam als jouw systeem aangeeft. Dat is respectvol en realistisch.

o

Mijn weg naar mijn inner core

Na een pittige baan als projectmanager en adjunct-directeur, een miskraam en een burn-out werd duidelijk dat ik mijzelf de vernieling in hielp. In 2010 begon ik aan mijn Clarity Proces en startte ik met Healing Tao. En inmiddels kan ik stellen dat het mijn leven heeft veranderd. Ik ben nog altijd een partner, een moeder. Ik werk nog altijd snoeihard. Maar nu met zachtheid naar mijzelf. Ik kan vertragen. Heb veel meer vertrouwen. En ja, ik stink er nog steeds zo nu en dan in, maar herken het veel eerder om vervolgens gas terug te nemen of een andere weg in te slaan.

Ruim 10 jaar geef ik les aan groepen, ruim 5 jaar begeleid ik mensen één op één. Meer dan 400 deelnemers heb ik inmiddels mogen gidsen. Zij zijn na afloop opener, blijer, en meer ontspannen. En soms is de spanning opgelopen en gaan ze naar huis met meer inzicht.

Er zijn weinig dingen waaruit ik zo veel voldoening en dankbaarheid haal, als uit het begeleiden van mensen op hun persoonlijke ontdekkingstocht. Samen gaan we op pad, trekken we door de regen, passeren we bloedstollende
ravijnen en doen we de mooiste oases aan.
Ben je geïnteresseerd om een training te volgen of wil je een aantal sessies persoonlijk begeleid worden, neem dan contact met me op.


Akki Colenbrander

o