Help jezelf naar helderheid

Ja, ja, ja, use the tools. Open deur. Toch? Alleen als je de tools gebruikt, kunnen ze voor je werken. En toch is er niks mis mee om je favorieten te hebben en sommige andere oefeningen weken, soms maanden lang, links te laten liggen.
 
Vorige week kwam ik terug uit Duitsland. Tien dagen me mogen onderdompelen in het Clarity Proces, of beter: in mijn eigen proces. De steun kunnen voelen van de groep en van Taetske. De steun, ook, van de mensen van Bettenburg die zorgden voor schone en prettige slaap-, eet- en werkplekken, en die drie voedzame maaltijden op een dag verzorgden. De steun van de schitterende herfstbossen rondom, die roken naar vocht en aarde en paddenstoelen. Een nieuwe ronde van de Inner Core. Ik voel me dankbaar voor de ruimte, support en middelen om dat te kunnen doen.
 
Natuurlijk kwam er een keur aan oefeningen aan bod. Een paar nieuwe en veel oefeningen die heel bekend waren. Een ervan kan ik inmiddels dromen; routinematig afdraaien bijna. Maar deze keer kreeg het een net iets andere insteek. Hen dat et wierp een heel nieuw licht op de zaak. Alsof de ervaring zich verdiepte. ‘Klik’ zei in m’n onderbewuste, ‘I get it!’
 
Je hoeft niet altijd een ‘klik’ te voelen of zo, het blijft effectief het om je oefeningen te doen; gewoon de tools blijven gebruiken. Ook je minder favoriete. Doordat je een oefening een tijdje niet hebt gedaan, voelt hij weer frisser aan. Door je groei in je eigen proces haal je er misschien toch weer nieuwe dingen uit. Door een oefening net iets anders aan te vliegen, ontvang je soms nieuwe inzichten.
 
Dus ga eens na welke Clarity oefeningen je kent. Welke gebruik je graag en regelmatig? Welke vond je fijn om te doen, maar was je even vergeten? Zijn er oefeningen waar je met een grote boog omheen loopt? Alleen dat inventariseren, geeft al helderheid. En van daaruit kun je een bewuste keuze maken. Misschien doe je er één waar je geen zin in hebt, om vervolgens lekker verder te gaan met wat je toch al graag deed. En misschien laat je het zo. Wat je ook doet, doe de tools. Ze zijn zo mooi bedacht door Jeru, dat ze hun werk toch wel doen, als jij ze maar ter hand neemt.