Help jezelf naar helderheid

“Waarom zoeken naar problemen als alles goed gaat met me?” Deze zin sluimert regelmatig in mij. Heel bedekt, nauwelijks hoorbaar. Het is bijna meer een gevoel dan dat het talig is. In deze periodes voel ik me op zich best okay. Werken gaat lekker. M’n relatie stroomt. Weinig aan de hand.

Waarom zou ik dan toch het Clarity werk doen?
 
Een paar redenen. Een reden waar ik persoonlijk niet zo gevoelig voor ben gebleken (hij krijgt me niet aan de gang in elk geval), is deze: als je regelmaat houdt in je beoefening, is het makkelijker om je er toe te zetten ernaar te kijken op momenten dat je onderbewuste flink in de film zit. Een andere reden is, dat als je met enige regelmaat de thermometer erin stopt, je misschien eerder doorhebt wat er aan de hand is en je minder diep afglijdt die bak met herinneringen in.
 
Voor mijzelf, en dat zal vast iets met mijn programmering te maken hebben, werkt de volgende gedachte motiverend. Waarom doe je het Clarity Proces? Waarom ben je er ooit mee gestart? Waarschijnlijk was dat om van ‘iets af te komen’. Om dat hele grote stuk ijsberg onder water niet tégen je te hebben. Kijk… Voel je ‘m al een beetje aankomen? Daar loop ik nou warm voor: om dat krachtige onderbewuste, waar zo veel kennis en ervaring in ligt opgeslagen, méé te krijgen. Als je op die dagen waarop het best okay gaat, je onderbewuste er bewust bij kan halen…  
 
En dan is er nog een reden die ik met je wil delen; een die ik regelmatig tegenkom en die op dit moment in mijn leven aanwezig is. En dat is de angst voor het positieve die om de hoek kan liggen. Het zou kunnen zijn dat je iets positief hebt meegemaakt en dat je onderbewuste dat beangstigend vindt. Varend op dat lekkere, voldane gevoel, ga je je dagelijkse gang. Terwijl je onderbewuste, zonder dat je het doorhebt, de positieve ervaring aan het ondermijnen is. Lalala, niks aan de hand. Gaat goed, gaat goed. Waarom zouden we een van de tools gebruiken? Zonder voel ik me ook prima. En zo zeil je ongemerkt -want je voelt je goed, toch?- een richting op die je van je bewuste pad af houdt. Dieper het moeras van je herinneringen in.
 
Of deze variant op de angst voor het positieve. Het gaat inderdaad goed met jou en je onderbewuste. Het waakhondje is wat bedaard, houdt zich wat meer koest. Misschien ben je je zelfs bewust van de triggers en wat dat doet met je emoties en lichaamsspanning, wetende dat ze veroorzaakt worden door herinneringen. Naast deze sensaties, ervaar je het Nu. Ook dit kan beangstigend zijn voor je onderbewuste. Om diverse redenen. Misschien was te veel ontspanning wel gevaarlijk toen je klein was. Of voel je je en gedraag je je vrijer dan voorheen en triggert dat het een en ander. Zaak is dan, om erbij te blijven. Daar met je onderbewuste over te spreken. “Hey, ervaar jij ook dat we lekker in ons vel zitten? Hoe is dat voor jou? Roept dat wat bij je op?”
 
De tools gebruiken, ook als je je goed voelt, doe je niet om problemen naar boven te halen, maar juist om problemen te voorkomen.
 
Volgende week zaterdag (dit keer dus niet op zondag!) organiseer ik weer een zoom-sessie voor de Clarity Oefengroep. Je bent van harte welkom om mee te doen, of je nou lekker in je vel zit of niet.